Van Boxtel Groep

Tijd van de multomap is voorbij; automatisering als katalysator voor groei

Boxtel Tiny House IMG_8101

Van Boxtel Groep

‘Dé partner bij elke bouw- en logistieke uitdaging’. Zo wil de Van Boxtel Groep uit Heeswijk graag bekend staan. “Alles wat wij doen is gericht op het helpen van onze klanten”, vertelt directeur Hein van Boxtel. Als derde generatie in het familiebedrijf beseft hij terdege dat er dan met de tijd meegegaan moet worden. Dat doet het bijna 85 jaar jonge bedrijf dan ook. Zo komt er nieuwbouw en wordt de administratie steeds meer geautomatiseerd.

Hein van Boxtel is sinds 2006 actief in het familiebedrijf. Samen met twee neven nam hij daar twee jaar later het roer over. Van Boxtel Groep houdt zich bezig met een breed scala aan werkzaamheden: van grond- en sloopwerkzaamheden,  bouwlogistiek, transport en logistiek tot services. “Wij gaan daarin heel ver voor onze klanten, zeggen niet vaak ‘nee’, zeker niet tegen trouwe relaties.” Het snijvlak van bouw en logistiek is de bouwplaats. Daar kan Van Boxtel Groep veel kanten op. “Maar we zijn géén bouwbedrijf”, haast de directeur zich te melden. “We doen wel veel méér dan materiaal van a naar b brengen. Van Boxtel Groep is de som van een hele hoop kleinere delen: de mensen, het materiaal, de aanwezige kennis. Hierbij streven wij er naar de samenwerking tussen die delen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Zo is er altijd een oplossing, met eigen mensen óf vanuit ons netwerk.”

Groei

Van Boxtel Groep maakte op die manier een mooie groei door. “In 2008 waren we met 12, inmiddels met méér dan 50. En de groei is er nog niet uit”, weet de directeur. Toch loopt ook hij tegen de huidige schaarste aan, zowel de krapte op de arbeidsmarkt als aan grondstoffen. “Het is her en der op”, concludeert hij nuchter. Dat weerhoudt het bedrijf  er niet van om nieuwbouw te gaan plegen. “Het gros van onze klanten komt uit de regio Tilburg – Den Bosch – Eindhoven, zeg maar binnen een half uur afstand van onze standplaatsen.” Dat zijn klanten die regionaal actief zijn, maar ook landelijk of zelfs internationaal.  “Onze kracht zit in de organisatie”, weet Van Boxtel. “Letterlijk in onze vakmensen, figuurlijk doordat we processen gestroomlijnd organiseren. Wij verbinden diverse disciplines, hebben de juiste pionnetjes op een rijtje.”

Administratie

Er mag dan veel hetzelfde blijven: een goede planning en administratie is voor Van Boxtel Groep onontbeerlijk. Daarvoor wordt samengewerkt met het Eindhovense TANS en hun Transport Management Systeem TALIS. “Dat is absoluut één van de katalysatoren voor onze groei”, weet Hein van Boxtel. “Daarmee hebben we onze kantoorautomatisering echt goed kunnen inrichten. Wij kwamen van een administratie met multomappen. Wanneer je als bedrijf groeit, worden die stappen echter op gegeven moment zó groot. We werken alweer een jaar of 15 met TANS en die zijn echt met ons meegegroeid.” Alles wat er binnen het bedrijf gebeurt, staat in het systeem: “Van onderhoud tot ritplanning en facturering. Het zijn complete dossiers. TALIS is eigenlijk omgebouwd tot ERP. Dat is ook nodig vanwege onze verscheidenheid aan activiteiten. Daarin zijn we samen opgetrokken.”
 

Van Boxtel ziet het verschil, elke dag weer. “Met multomappen waren we gillend gek geworden”, klinkt het. “Nu werken we zo papierloos mogelijk. We stellen als klant kritische vragen. Daar is het hele pakket sterker van geworden. Wij zijn en blijven als bedrijf ook in beweging. Je bent nooit klaar, ook al zijn wij nooit echt bezig geweest met groei. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Dan komt die groei vanzelf.”