“We wilden één systeem”

Het transport management systeem (TMS) Talis van TANS is sinds januari van dit jaar operationeel bij De Hoop en Blom Transport in Tienhoven aan de Lek. Planners Bram van Middelkoop en Ellen den Otter lichten toe waarom zij tevreden zijn.

De Hoop en Blom Transport is uitgegroeid tot een veelzijdig logistiek dienstverlener en beschikt over 40 bulkauto’s, tien vrachtauto’s in het vervoer van hout- en bouwproducten, vijf koeltrailers en vijf RMO-vrachtauto’s. Er werken 70 medewerkers. 

Sinds 1 juni 2022 is BD bulktransport overgenomen. Dat gaat door onder de namen HB Bulktransport en als BD bulktransport GmbH. Maar: “Wij werkten met TMS Transpas, terwijl BD bulktransport op haar beurt TMS Talis inzette. We wilden één TMS gebruiken, omdat we een centrale planning hebben voor de bedrijven. Omdat TANS snel kon beginnen met de uitbouw en uitbreiding, kozen we voor Talis. In oktober is daarmee gestart en 1 januari was Talis operationeel”, licht Van Middelkoop toe. 

 

Koppeling met Trimble

Voor de omschakeling naar Talis is TANS ongeveer zes tot acht dagen langs geweest. “Het is allemaal prettig verlopen”, zo blikt Den Otter terug. “En de verschillen met Transpas zijn niet erg groot. Er was veel herkenning. We hebben er wel ons eigen vragenpad en onze lay-out aan toegevoegd.

De kracht van TANS is, dat het snel geregeld was. Ook de koppeling met de Trimble boordcomputers is een voordeel. In april is de consulent nog een keer langs geweest om de laatste wijzigingen aan te brengen en nu is het op orde. De volgende afspraak is pas weer in juli”, stelt zij.

Ook volgens Bram Roest, business consultant bij TANS, verliep de implementatie vlot. “Omdat er al met een andere softwareoplossing werd gewerkt, was er bij de gebruikers een duidelijke visie over wat een TMS zou moeten kunnen. Na de inventarisatie van de wensen, zijn we aan de slag gegaan en hebben we een goed werkende oplossing neergezet. Deze solide basis kan uitgebouwd worden om de calculaties van opdrachten nog verder te optimaliseren.” 

 

Werkwijze

Inmiddels is er vier maanden ervaring opgedaan, en alles loopt goed. Den Otter: “Wij zetten transportopdrachten in Talis, dat op basis hiervan een planning maakt. Via een koppeling met de Trimble boordcomputers communiceren we met de chauffeurs en vervolgens voeren chauffeurs hier gegevens in. Daarna worden met de gegevens facturen gemaakt. Die koppeling met de facturatie is heel snel. De werkwijze van één klant is anders; daarvan worden de transportopdrachten automatisch ‘ingeschoten’.” 

 

Volgende stap

Talis bevalt in alle opzichten goed. “Het is gebruiksvriendelijk, snel en duidelijk. Chauffeurs hebben weinig moeite met de wijzigingen. Ook zijn wij erg te spreken over de helpdesk, die vragen snel en met kennis van zaken beantwoordt. En de samenwerking met TANS bevalt zo goed dat een volgende automatisingsstap is gemaakt. We zijn nu samen bezig met de inrichting van een dashboard voor de nacalculatie. Hiervoor worden gegevens uit Talis gebruikt. Nu het bedrijf sterk is gegroeid, kunnen we niet meer zonder Talis”, concludeert Van Middelkoop.

“Zoals een truck onderhoud nodig heeft, moet je ook kritisch blijven kijken naar de inrichting van het TMS. Gebruikerswensen veranderen, opdrachtgevers vragen meer informatie en wet- en regelgeving staat ook niet stil. Het is onze taak om de medewerkers van De Hoop en Blom Transport hierin de komende jaren bij te staan met advies en een up-to-date TMS”, vult Roest aan. 

Tekst: Anita Hestens, Gepubliceerd in Transport & Logistiek

Nieuws over TALIS
06 juni 2023 +/- 5 minuten leestijd