Speciale BREXIT nieuwsbrief.

Written by: Tans

Met deze nieuwsbrief vragen wij uw aandacht voor de Brexit.

Brexit 5.jpg

BREXIT.

Algemeen.
De kans is aanwezig dat we de BREXIT ingaan zonder handelsakkoord en dat betekent dat we vanaf 1 januari weer met een douanesysteem te maken krijgen zoals vroeger. Expediteurs en vervoerders moeten aangiftes doen en de documenten moeten met de lading mee ter controle aan de grens.

Voor welke modaliteit?
Sommige goederen worden door de lucht vervoerd en anderen weer in containers per Ferry of via de Eurotunnel. Er zijn dus verschillende modaliteiten. Niet elke vervoerder en ook niet elke broker vervoert via alle modaliteiten. Er zijn een aantal terminals die verschillende diensten leveren waar de vervoerders gebruik van kunnen maken. Als je via Rotterdam met de ferry gaat bijvoorbeeld, kun je gebruik maken van Portbase voor de vooraanmelding. Dit systeem is gemakkelijk omdat je na een juiste vooraanmelding snel op de boot kunt rijden. Voor een snelle afhandeling is het dus verstandig om je van te voren met de juiste documenten aan te melden.

Aanpassingen aan TALIS.
Om een import of exportdocument te krijgen moet je dus vooraf aangifte doen bij AGS of via een broker/agent. Daarvoor is het nodig dat de informatie (data) die hij nodig heeft op een juiste manier volledig wordt aangeleverd. Soms moeten we daarvoor extra velden aanmaken in TALIS.

Export naar AGS of broker/agent.
Met de extra velden die we zojuist noemden kunnen we een xml maken die naar een broker gestuurd wordt. Let op: je kunt niet rechtstreeks naar AGS uploaden als je daar niet bekend bent. Als je dat zou willen heb je een niveau 3 login nodig. Dit is een kostbare en tijdrovende procedure en daarom kiezen veel vervoerders ervoor om met een broker/agent te werken.

Het document.
Nadat de aangifte is gedaan ontvang je een import- of exportdocument. Dit kan een fysiek document zijn of een digitale versie. Als je de grens over wilt, UK, Zwitserland of buiten Europa, dan moet je het document laten zien bij de grens of de terminal. Heb je geen document dan kom je niet op de ferry of in de tunnel.

Voor aanmelden met exportdocument.
Een aantal organisaties zoals Portbase, bieden de mogelijkheid om vooraf op de terminal aan te melden en het document bij de vooraangifte te koppelen zodat je snel de ferry op kunt.

TALIS gebruikers.
Een aantal klanten van TANS vervoert naar UK en heeft dus te maken met deze materie. Wij gaan vanaf volgende week samen met Portbase bekijken of we met een TIP koppeling de vooraanmelding naar Portbase kunnen doen en vooral hoe we de documenten gekoppeld krijgen. Voor alle anderen lukt het waarschijnlijk niet om een TIP koppeling te maken en moeten we ons behelpen met een xml naar een broker of agent.

Als u met deze materie te maken heeft en als u nog geen contact met TANS heeft over de gevolgen van de harde BREXIT, laat dat dan zo snel mogelijk weten, zodat wij u voor 1 januari kunnen helpen. 

Twitter