Jan Kees Boer Transport: 'We hadden bij TANS het beste gevoel'

Written by: Tans

Na ervaring op te hebben gedaan bij andere bedrijven startte Jan Kees Boer in 2014 als vierde generatie bij Jan Kees Boer Transport. Hij nam het stokje over van zijn vader, Ab Boer, die sinds 1953 de leiding van Jan Kees Boer overnam.

slider JKB.png


Jan Kees was gewend om met (transport) managementsystemen te werken. Bij Jan Kees Boer werden ritten wel digitaal vastgelegd en gefactureerd, maar er werd nog op papier gepland. Na door de afwezigheid van de planner twee dagen op deze manier te hebben gewerkt, is het bedrijf als tussenstap direct gaan werken met een zelf gecreëerd Excel bestand dat ze onderling deelden.


FLEXIBEL TMS

Tijdens de Transport & Logistiek in 2014 zochten zij naar een geschikt boordcomputer- en TMS systeem. Belangrijke voorwaarden voor het toekomstige TMS waren de koppelings- en gegevensuitwisselingsmogelijkheden met de boordcomputers. Ook moest het TMS volledig aan te passen zijn naar de wensen van het bedrijf (denk bijvoorbeeld aan registratie van speciale maten, gewichten, vergunningen, begeleiding en keuringsdatums). Ze kozen voor TALIS, het TMS van TANS. Jan Kees: ‘We hadden bij TANS het beste gevoel wat betreft mogelijkheden, toekomstvisie en klantvriendelijkheid’.


OPTIMAAL GEBRUIKSGEMAK

De implementatie van TALIS is goed verlopen. Na de implementatie hebben we nog veel aanpassingen laten doorvoeren voor optimaal gebruiksgemak zoals bijvoorbeeld het toevoegen van velden en of verwijderen van opdrachten. De helpdesk is altijd vriendelijk en probeert daar waar mogelijk snel te helpen.


Door de jaren heen is er veel gedaan aan de automatisering van het bedrijf, zo is er een koppeling gemaakt met de boordcomputers voor inkomende laad- en lostijden en het versturen van opdrachten. De facturatie wordt gerealiseerd met doorboeking naar SnelStart, er wordt gebruik gemaakt van tariefmethoden en TALIX taken voor keuringen en ontheffingen.

 

TALIX PORTAL

In 2017 is er gekozen voor de webportal van TANS. Daarin hebben we voor één grote klant een aparte inrichting gemaakt, omdat de ordergegevens en overzichten die die klant nodig heeft dermate afwijken van de standaard transport. Jan Kees: ‘Onze wens is dat er in de toekomst meer klanten gebruik gaan maken van deze Portal’.


REALTIME OPDRACHTINFORMATIE

Eind 2018 is er gekozen voor nieuwe boordcomputers en is de bestaande koppeling omgebouwd. Eerst is tijdens een proefperiode vanuit TALIS met twee boordcomputersystemen gekoppeld. Sinds maart / april wordt door alle wagens gebruik gemaakt van de nieuwe boordcomputers, waarbij vanuit TALIS de chauffeurs ritten met opdrachten krijgen en realisatiedata en foto’s / vrachtbrieven terug komen in TALIS.


ALLE GEGEVENS CENTRAAL

Door met TALIS te werken hebben we meer overzicht, snelle invoer van opdrachten en informatie van de boordcomputers. Zeker met meerdere gebruikers (in ons geval 11) is het zeer prettig om alle gegevens van werknemers, auto’s, klanten en ritten in 1 systeem te hebben.


In de toekomst is er de wens om automatisch een melding te ontvangen bij overschrijding van laad- / lostijden of wanneer er een auto vertraging oploopt waardoor laad- en lostijden bijvoorbeeld niet meer haalbaar zijn.

Twitter