Test Engineer bij TANS: Maarten Blaauw

Written by: Tans

Afgelopen maand zoomden we in op het beroep Software Engineer, deze maand bespreken we het beroep Test Engineer samen met onze medewerker Maarten Blaauw.

Test Engineer bij TA​NS

We vroegen Maarten Blaauw wat zijn functie als Test Engineer concreet inhoudt. Maarten: ‘’Mijn functie als Test Engineer houdt in dat ik de opgeleverde software test of deze correct functioneert zoals in de specificaties staat beschreven. Bij TANS ben ik tester voor IMPACT en TALIS. Ik test niet alleen de software, maar kijk ook naar de gebruiksvriendelijkheid van de applicaties’’.


'Bijvangst'

Op de vraag wat hem aantrekt in dit beroep antwoordt hij: ‘’Het is leuk om te kijken of alles correct werkt en om proberen fouten te vinden of het zelfs kapot te maken. Soms ontdek ik ook items die niets met de aanpassing van de software te maken hebben, maar toch fout zijn of vervelend zijn voor de gebruikers. Dit noem ik ‘bijvangst’ en deze term is verzonnen door een ex-collega ontwikkelaar. Het leuke aan testen is om de applicatie te doorgronden en te zorgen dat de eindgebruiker zo min mogelijk meldingen krijgt als hij/zij ermee gaat werken.’’

Maarten heeft altijd voor grote bedrijven gewerkt, dus het was spannend hoe het bij een relatief klein bedrijf als TANS zou zijn. ‘’Ik ben benaderd door een medewerker van TANS en na 7 jaar werkzaam te zijn geweest bij een ander bedrijf, was dit een leuke aanleiding om bij TANS te gaan werken. Ik ben nu vier maanden werkzaam bij de organisatie en het bevalt me uitstekend.’’

 

Overstap van groot naar klein bedrijf

Toen we doorvroegen waarom hij de overstap maakte van een groot bedrijf naar een relatief klein bedrijf, vertelde hij: ‘’De functie was interessant en bij de eerste kennismaking klikte het meteen. Bij een klein bedrijf is dat super belangrijk, want je blijft het hele team onder ogen komen. Bij TANS werken veel jonge ontwikkelaars en dat is juist leuk. Voorheen werkte ik met 55-plussers en nu ben ik de senior.’’ En als laatste vult hij zijn antwoord aan met: ‘’De vrijdagmiddaglunch en borrel zijn niet geheel onbelangrijk. Zo blijf je goed in contact met je collega’s.’’

Als afsluiter vroegen we hem wat de grootste uitdagingen zijn binnen zijn vakgebied. ‘’Mijn grootste uitdagingen zijn om als team de applicatie IMPACT tot een volwassen applicatie te laten functioneren.’’ Ook het onder de knie krijgen van de TALIS applicaties is volgens Maarten een grote klus. Tot slot vertelt hij: ‘’De onderlinge koppelingen zijn ook een grote uitdaging en tot slot hebben we ook nog scanners die we nu uitleveren naar klanten. Kortom: genoeg te doen als Test Engineer!’’

Maarten Blaauw

 

Twitter