Smit Transport: 'Opdrachten hoeven met behulp van TALIS maar één keer te worden ingevoerd!'

Written by: Tans

Smit Transport is sinds 2017 klant van TANS. ‘De behoefte om te automatiseren was groot door stijgende drukte en uitbreiding van het wagenpark, vertelt Frans Smit - directeur en tevens planner van Smit Transport.

Banner Smit.png

STAP VOOR STAP AUTOMATISEREN


De eerste stap tot automatiseren hebben we met Rietveld gezet door de boordcomputers te gaan gebruiken binnen ons wagenpark en voor onze charters. Daarna was de tijd rijp om ook de administratieve processen binnen Smit Transport te gaan automatiseren, vertelt Frans.


‘Voor de implementatie van TALIS hebben we de tijd genomen; zo dien je vooraf goed na te denken over een aantal vraagstukken als bijvoorbeeld: Hoe willen we orders gaan verwerken in TALIS Opdrachten? Ook kun je eenvoudig je prijzenboek laten inrichten en zelfstandig bijhouden m.b.v. TALIS Factuurmethoden’.


‘De consultant van TANS; Cor van Dijk heeft ons hier goed mee geholpen. Hij kon al onze automatiseringswensen inrichten binnen TALIS. Na livegang hebben we nog een aantal wensen waarmee we in de toekomst aan de slag gaan. TANS biedt daarbij nog vele mogelijkheden’.


VOORDELEN VAN TALIS


De voordelen die TALIS Smit Transport biedt zijn duidelijk; zo hoeven opdrachten maar één keer te worden ingevoerd in het TMS systeem, worden daarmee vervolgens de planning– / transportorders naar chauffeurs en charters gestuurd èn kunnen de ingevoerde gegevens worden gebruikt op de facturatie en voor de administratie. Frans; ‘We hebben door inzet van TALIS minder tijd nodig voor het afhandelen van de orders’.

Twitter