DNA united forwarder: Als er nood aan de man is, is TANS er voor ons

Written by: Tans

‘Binnen DNA United Forwarder (DNA) groeide de wens om aanwezige kennis organisatie breed te delen en borgen. TALIS van TANS maakte dit mogelijk. Met de keuze voor TANS zijn we gegarandeerd van aandacht en betrokkenheid’, vertelt Frans Legen.

Banner DNA.png
EFFICIENTER WERKEN 

Frans is financieel medewerker bij DNA. Hij vertelt: ‘De wens ontstond binnen DNA om de aanwezige kennis met betrekking tot transport & expeditie binnen het bedrijf te delen, om zo te voorkomen dat er dubbele werkzaamheden zouden plaatsvinden (denk hierbij bijvoorbeeld aan het dubbel invoeren van gegevens)’. Dit was voor DNA aanleiding om hun administratieve proces te automatiseren.


NO NONSENS AANPAK

‘DNA en TANS werken al sinds 2006 prettig samen. Voordat we voor TALIS van TANS kozen hadden we een longlist, bestaande uit ongeveer vijf softwareleveranciers. Na een oriëntatiefase kozen we weloverwogen voor TANS, mede vanwege het heldere, no nonsens gesprek dat we destijds voerden met de systeemadviseur van TANS. De aandacht die we van TANS kregen en de betrokkenheid die zij toonden waren voor ons doorslaggevend. Als er nood aan de man is, dan is TANS er voor ons’.


CONTINUE VERBETEREN

DNA maakt gebruik van TALIS (Rit)Planning, Facturatie, Inkoop, WMS en CRM. Frans: ‘Doel is om steeds meer processen te automatiseren. Doordat we nu meer kennis delen en relaties en zendingen vanaf het begin volgen, komt iedere ‘misstap’ boven water. Daardoor kunnen we onze kwaliteit continue blijven verbeteren’.


VERDER OPTIMALISEREN

Hij vervolgt: ‘In de toekomst is er bijvoorbeeld de wens, om alle inkomende en uitgaande goederen door een infrarood tunnel te laten rijden, zodat alle barcodes gescand en geregistreerd worden. Ook willen we nog meer doen met  TALIX Taskmanager; een softwaretoepassing die op de achtergrond actief is en vooraf ingestelde taken volledig automatisch uitvoert (bijv. een mailtje sturen naar een opdrachtgever als een zending gelost is). Daarnaast willen we TALIS Portal verder optimaliseren (daarmee kunnen we op een veilige en eenvoudige manier, vertrouwelijke info uit TALIS delen met relaties en medewerkers). Zowel de klant als expediteur weten precies waar we mee bezig zijn en alle kennis wordt gedeeld (denk bijvoorbeeld aan een opdrachtbevestiging, track & trace, het opvragen van Proof Of Delivery via inlogcodes, zendingen zelf aanmelden via portal, etc.)’.

Twitter