Verslag kennissessie 13 september

Written by: Tans

Op 13 september kwamen diverse klanten van TANS - actief in de deelmarkten Distributie, Groupage, Exceptioneel en Bouwmaterialenvervoer - samen om te praten over branche gerelateerde onderwerpen.

Na opening van de bijeenkomst door de voorzitter van de Gebruikersvereniging van TANS; Franklin Roodnat (H.J. Van Oort Transport Eck en Wiel B.V.) volgt er een kort voorstelrondje onder de aanwezigen. 


Daarna licht René Knapen, commercieel directeur van TANS een aantal onderwerpen toe. Een korte samenvatting: 

 

Klanttevredenheidsonderzoek onder klanten TANS

Zes studenten van Fontys Hogeschool hebben dit jaar een klanttevredenheidsonderzoek onder de klanten van TANS uitgevoerd. Klanten geven TANS een algemeen rapportcijfer van 7,6. Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat onze relaties een snellere reactie van TANS verwachten op de ingediende wensen. Hiervoor is inmiddels een verbeterde procedure opgesteld. Ook blijkt, dat relaties zeer tevreden zijn over de cursussen die worden gegeven in Eindhoven: ‘niet alleen de inhoud van de cursus is goed, maar met nadruk ook de onderling interactie, het van elkaar leren’. Daarnaast blijkt dat relaties de verschillende TALIS implementaties gemiddeld beoordelen met het rapportcijfer 8!
 

Marktontwikkelingen transport en logistiek

O.a. door de krapte op de arbeidsmarkt, zijn verladers op zoek zijn naar zekerheid. De verwachting is, dat dit ook door gaat werken in de verhoudingen tussen vervoerder en chauffeur. Volumes blijven stijgen, net zoals het capaciteitsprobleem. Ook verschijnen er veel publicaties rondom de finance van logistiek; door technologische ontwikkelingen in de sector is de vraag over hoe een pand én de instrumenten in dat pand gefinancierd moeten worden meer aanwezig. Zeker nu banken als klassieke kapitaalverstrekker terughoudend zijn om geld uit te lenen. De focus wordt daardoor verlegd naar andere middelen, zoals crowdfunding en betalen voor gebruik. Er is een toename van aantal events (de Logistica Beurs is niet voor niets vervroegd van 2018 naar 2017): ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en hier moet je als ondernemer mee om kunnen gaan. Organisaties worden gedwongen steeds slimmer en efficiënter te gaan werken om ontwikkelingen te kunnen bij benen. Een vraag daarbij is hoe organiseer je nu de synergie tussen technieken, processen en mensen en hoe kan of wil je dat in de toekomst? “Disruptive Logistics” is het centrale thema tijdens de ICT & Logistiek Beurs op 2 en 3 november in de Jaarbeurs in Utrecht.
 

Papierloos Transport

Vervolgens geeft René het woord aan Menno Lambooy van TLN. Menno staat stil bij “Papierloos Transport”, het initiatief gesteund en omarmd door TLN om het elektronisch uitwisselen van vrachtbrieven, facturen en transportopdrachten mogelijk te maken en de nieuwe standaard te laten worden. Menno laat a.h.v. praktijkvoorbeelden zien hoe succesvol Papierloos Transport op dit momtent al is: Bij Van Hooft Transport is er een mooie integratie tussen TALIS, Transfollow en een App; Bij BMN Bouwmaterialen worden, samen met een aantal partijen, digitaal de “Universele Transportopdracht” uitgewisseld en bij Ed Lafeber wordt inmiddels gewerkt met het e-factuur UBL protocol tijdens facturatie, om zo grote bouwers te factureren. Iets wat vanaf 1 januari 2017 de enige geaccepteerde oplossing is om zaken te doen als bedrijf met de Nederlandse overheid.

Menno voegt toe: De samenwerking met de wereldwijde koepelorganisatie IRU gaat naar verwachting bijdragen aan de versnelde acceptatie van de TransFollow standaard. 
 

TANS met Waybill as a Service, TALIS TMS, koppelingen met vooraanstaande boordcomputerpartijen en Papierloos Transport initiatieven, zoals TransFollow en de Universele Transportopdracht zijn er klaar voor. 
 

Vervoerders en / of verladers kunnen vanuit hun TMSWMS of ERP digitale vrachtbrieven indienen op de server van TransFollow. Voor de bedrijven die geen aanpassingen kunnen of willen maken in een eigen systeem, is er Waybill as a Service, waarmee bedrijven laagdrempelig, eenvoudig effectief en vooral goedkoop digitale vrachtbieven inkopen, invullen en indienen op het portaal van TransFollow, klik hier voor meer informatie over Waybill as a Service.  
 

Randvoorwaarden voor het laten slagen van Papierloos Transport

Er zijn volgens Menno nog een aantal uitdagingen te overwinnen om Papierloos Transport te laten slagen:

  • Voor papierloos transport zijn twee partijen nodig; 
  • De voordelen verschillen per bedrijf / per sector;
  • Er zal een ‘mental shift’ moeten plaatsvinden (in het hoofd zit nog: ‘papier is betrouwbaar’);
  • Afwachtende houding van ICT leveranciers welke niet direct aan de transportbranche gelieerd zijn. IT ondernemingen zoals TANS hebben vorig jaar en al eerder de initiatieven omarmd.


Menno sluit af met de opmerking dat TLN werkt met een interessante regeling: “TLN stimuleert het gebruik van standaarden en heeft hiervoor een voucher beschikbaar. Voor iedere werkende koppeling op basis van de standaarden binnen papierloos transport, ontvangt men een vergoeding van € 1.000,- (tot een maximum van 5 aansluitingen).
 

Nieuwe functies TALIS

René licht de nieuwe functies binnen TALIS versie 7.93 en 7.94 toe (de laatste versie bevat ruim 90 klantwensen!) en geeft aan dat het belangrijk is om de TANS nieuwsbrieven te lezen, hierin staat regelmatig nuttige informatie over updates, maar ook tips en trics om het gebruik van TALIS te optimaliseren.

Tijdens de ICT & Logistiek die op 2 en 3 november plaatsvindt in de jaarbeurs in Utrecht presenteert TANS een sneakpreview van de nieuwe Ritplanning èn wordt er dieper ingegaan op nieuwe integratie platform van TANS. 

 

gesprek.jpg

 

Intervisies 

Na een korte pauze wordt er in twee verschillende groepen gesproken over de volgende ontwikkelingen: 

  • Margeberekening per order;
  • Belasten van KM-heffing;
  • Data vanuit de opdrachtgever;
  • Personeelstekort;
  • Het milieubeleid;
  • Generatie Z en

Diruptive Logistics

De Amazones van deze wereld nemen het heft in eigen hand, consumenten zijn al gewend aan de gedachte dat alles thuis kan worden bezorgd. In iedere woonwijk kan straks zomaar een hub staan, waar alle goederen worden bezorgd. Nieuwe manieren van logistieke stromen vragen om een aanpassing van de logistiek dienstverlener. Klantwensen gaan veranderen en het is vaak de missie van de logistiek dienstverlener, om aan de wensen van de klant te gaan voldoen. Franklin vult aan dat de leveranciers (waaronder ook TANS) mee zullen gaan in de verandering en dat de flexibiliteit van o.a. support daarin kan aansluiten op de behoefte om 24/7 bedrijven te ondersteunen.


Wilt u zich alvast aanmelden voor een volgende kennissessie? Mail naar: s.dentener@tans.net

Twitter

-->