JLN Transport kiest voor TALIS van TANS

Written by: Tans

JLN Transport heeft de backoffice geautomatiseerd met TALIS TMS / WMS van TANS. Hierdoor zijn zij beter in staat hun voorraad te beheren, kunnen zij voldoen aan de wens van hun klanten om de voorraad online in te zien en gebruiken zij hun TMS voor het plannen van opdrachten en de facturatie. 

 

Banner JLN.png


BETER VOORRAADBEHEER

In 1995 is JLN Transport BV opgericht en reden zij met één auto. Inmiddels beschikken zij over 55 wagens. Ze startten met de WMS module genaamd TALIS, van TANS. ’Daarmee konden we onze voorraad beheren en voldoen aan de wens van onze klant; namelijk het aanvragen en inzien van de voorraad, online, vertelt Joey Nijkamp - logistiek manager bij JLN Transport.


ALLEEN BETALEN VOOR WAT JE GEBRUIKT 

‘In de zoektocht naar een WMS systeem, rond 2012 zijn we in contact gekomen met TANS. We zochten naar een partner die een WMS systeem kon leveren, maar met het oog op de toekomst ook een TMS systeem. Tijdens het selectietraject hebben we meerdere leveranciers vergeleken. Voor ons was doorslaggevend dat TALIS  modulair is opgebouwd en we dus ook alleen de modules konden aanschaffen die we nodig hadden. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt, de prijs / kwaliteit verhouding is goed’, aldus Joey.


VOORUITGANG

‘De implementatie van de systemen is goed verlopen. We zijn gestart met het WMS systeem, gevolgd met de Urenadministratie en uiteindelijk zijn we in januari 2015 live gegaan met het TMS systeem.  Inmiddels staan we op het punt  om ook live te gaan met onze boordcomputers.


Voorheen deden we alles in Excel, maar door de groei die we doormaakte was dit niet meer werkbaar. Inmiddels is bijna alles geautomatiseerd. Als de boordcomputers live zijn krijgen we ook alle data van de chauffeurs digitaal terug’. Joey vertelt: ‘In de toekomst willen we een portaal realiseren waarop klanten kunnen inloggen en hun historie kunnen bekijken. Informatie als bijvoorbeeld orders, facturen en vrachtbrieven zijn op die manier eenvoudig in te zien. Maar ook komt er op die manier informatie beschikbaar over aflevertijden; de ontvanger kan realtime zien wanneer zijn order wordt geleverd.


RESULTAAT

‘Het resultaat dat we boeken door te automatiseren durf ik niet in geld uit te drukken, wel weet ik dat we alles nu veel inzichtelijker kunnen laten zien en terugzoeken. Ook kan ik stellen dat 75% van ons verwachtingspatroon is vervuld, de andere 25% moet nog worden ingericht. Denk hierbij vooral aan KPI en management informatie. De voordelen wegen echter zeker op tegen de kosten; vooral het inzicht is onbetaalbaar’.

Twitter