Perikelen rondom uw installatie?

Written by: Tans

Aan de helpdesk maken we steeds vaker mee dat er storingen aan TALIS installaties voorkomen, die hun oorzaak hebben buiten het gezichtsveld van TANS.

De meest voorkomende zaken zijn bijvoorbeeld Windows Updates, virusinfecties, crashes van servers of installaties van nieuwe servers en  /of werkstations.
 

De afhandeling van deze meldingen vergt veel tijd van de helpdesk, vaak moet er een (her)installatie plaatsvinden, moeten er databases worden gerestored etc. Dit soort werkzaamheden vallen eigenlijk niet onder de noemer 'helpdeskmeldingen' maar moeten eerder worden geplaatst onder de categorie 'implementatiezaken', kunnen vaak niet uitgesteld worden en leggen daarom een onevenredige druk op de helpdeskmedewerkers. U kunt een aantal situaties voor zijn door vooraf aan TANS een melding te maken van een voorgenomen wijziging, wij kunnen daar dan in de planning rekening mee houden.
 

Een aantal zaken zijn uiteraard niet vooraf te plannen (virusinfecties, servercrash e.d.) maar de gevolgen hiervan voor uw administratie zijn wel vooraf te beperken. U zult bijvoorbeeld moeten beschikken over een up to date anti virus programma. Hierover moet u overleg hebben met uw systeembeheerder. Tevens moet u beschikken over een goed werkende backup- en restoreprocedure en deze ook regelmatig testen. Werkt de backup naar behoren en kan de gemaakte backup ook teruggezet worden? Het maken van een backup van de TALIS database(s) bijvoorbeeld, kan volledig geautomatiseerd gebeuren. Hier kunnen medewerkers van TANS in overleg met uw systeembeheerder een procedure voor inrichten. Het terugzetten van een backup zal door uzelf of uw systeembeheerder regelmatig getest moeten worden. In overleg met uw systeembeheerder (eventueel met ondersteuning van TANS) kan hiervoor ook een procedure opgezet worden.
 

Het maken van een backup alleen is niet voldoende; de database backup die weggeschreven wordt op de schijf van uw server bijvoorbeeld, is niets waard als die schijf crasht. Het is daarom zaak om met uw systeembeheerder ook zorg te dragen voor een externe backup van uw server (CD/DVD, NAS drive, in de cloud). Bent u er niet zeker van dat dit allemaal goed ingeregeld is, dan kunt u dit het beste met uw systeembeheerder nagaan. Is hierbij ondersteuning benodigd van TANS dan kunt u uiteraard hierover contact met ons opnemen (support@tans.net / 040 262 90 60). Als deze zaken goed geregeld zijn dan hoeft de zogenaamde downtijd, in het geval van een calamiteit, niet langer te duren dan strikt noodzakelijk.

Twitter