Klanten beoordelen TANS met 7,6

Written by: Tans

Van februari t/m juni dit jaar hebben 6 studenten van Fontys Hogeschool Eindhoven stage gelopen bij TANS. 

Ze onderzochten voor TANS de klanttevredenheid en hebben daarvoor een enquete uitgezet onder de klanten van TANS. Beoordeeld zijn de dienstverlening (7,6), de producten (7,6) en het relatiebeheer van TANS (7,4) en TANS in het algemeen (7,6).

Klanten benoemen daarnaast als pluspunten van TANS de goede communicatieve vaardigheden; de prijs- / kwaliteit verhouding; het relatiebeheer; het vertrouwen en het feit dat de software goed te koppelen is aan andere systemen. 


Marktontwikkelingen transport & logistiek

De logistieke markt groeit. Het belang van het goed onderhouden van relaties met klanten, en de zelfredzaamheid van de nieuwe generatie ICT gebruikers neemt toe. TANS stimuleert het laatste punt door TALIS gebruikers te enthousiasmeren deel te nemen aan een TALIS cursus. Door het volgen van cursussen krijgen TALIS gebruikers inzicht in hoe het programma werkt en de vele functies die het programma heeft. Door het hoge tempo van de technologische ontwikkelingen op ICT gebied, veroudert software sneller. Om up-to-date te blijven investeert TANS daarom 25% van de bedrijfskosten in R&D. 

IMG_4246.JPG
 

Twitter