Back-up uw database regelmatig

Written by: Tans

De laatste tijd werd TANS geconfronteerd met een aantal computercrashes en virussen bij klanten.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering, immers, als u TALIS niet meer kunt gebruiken ligt uw opdrachtenverwerking en facturatie stil. De snelheid waarmee u weer “up and running” bent hangt sterk af van de maatregelen die u vooraf al genomen heeft. Zo is het regelmatig maken van een backup van uw database(s) (op een extern medium zoals een tape, externe schijf of memorystick) van groot belang.

Een backup kunt u maken vanuit TALIS als beheerder (onder de menukeuze Beheer). Een automatische tapebackup ’s nachts van de volledige schijf van uw netwerk (en daarmee van de TALIS database) kan niets waard blijken te zijn als er bijvoorbeeld ’s nachts TALIX taken draaien. Op die momenten is namelijk de database in gebruik en zal een backup niet volledig zijn. Als u niet zeker weet of een backupprocedure door uw systeembeheerder goed is ingericht, neem dan contact op voor een afspraak met uw consultant (support@tans.net). Hij / zij kan dit voor u inrichten. Let op, dit kan wat tijd in beslag nemen en kan dus niet tijdens de helpdesk gebeuren.

Twitter