Deelmarktbijeenkomst Distributievervoer

Written by: Tans

Op donderdagochtend 31 oktober kwamen negen logistieke partijen bij elkaar voor de deelmarktbijeenkomst distributievervoer & groupage.

Van de negen bedrijven gebruiken er naast TALIS TMS ook acht het WMS van TANS. De vraag die deze ochtend centraal stond luidt als volgt: ‘Hoe kun je de opdrachten van verschillende opdrachtgevers met verschillende wensen en grote diversiteit aan activiteiten registreren en verwerken om uiteindelijk eenduidig en perfect het resultaat  te kunnen meten, oftewel; hoe kun je met één druk op de knop zien wat een zending heeft opgebracht?

Enkele kreten die tijdens de discussie  aan de orde kwamen: “Je moet vaststellen wat de kostendrager is”, “Er zijn voor één zending misschien meerdere ritten. Het is theoretisch bijna niet mogelijk om dat te doen”. “Je moet eerst een keuze maken voor wat betreft het moment waarop je de omzet doorboekt”, “Je  moet de omzet consequent op de laaddatum boeken”  en “Wat doe je dan met het voorladen?”.  “Welke kosten of opbrengsten mag je dan toewijzen aan de loods?”. “Je krijgt dan te maken met activity based costing”. “Dat kan alleen bij vaste tarieven, op de cent nauwkeurig lukt sowieso niet”. “Wij kijken elke dag naar de afzonderlijke afdelingen”. “Zijn KPI’s bedrijfseigen of zijn er KPI’s per bedrijfstak of deelsegment?”.

Geopperd wordt dat het NEA KPI’s heeft per deelsegment, maar dat het de vraag is of die betrouwbaar zijn. Sommige aanwezigen beweren dat de enquête niet betrouwbaar wordt en dat daar mogelijk een rol is weggelegd voor TANS als leverancier. René Knapen licht toe dat in het standaard Qlikview dashboard al een soort van KPI’s zitten, welke onderling vergeleken kunnen worden. Sommige bedrijven vullen TALIS vanuit de boordcomputer en de dashboards en rapportages zijn daar op aangepast. Niet iedereen registreert dus het zelfde. De vraag is daarbij of de data uit boordcomputers betrouwbaar is. 

Er bestaan drie soorten (management) informatie:

  • Rapportage uit TALIS, bijvoorbeeld met FlexReports, vaste rapporten of uit Informatie Grids en CRM.
  • Rapportage met behulp van een eenvoudig Dashboard zoals het standaard Dashboard van Qlikview
  • Analyse en rapportage met zeer uitgebreide algoritmen en parameters. 


René Knapen, directeur van TANS, licht nog even toe dat TANS samen met anderen bezig is met de ontwikkeling van TransFollow: de digitale vrachtbrief. Daar kunnen ook gegevens geregistreerd worden. Dat is echter niet branchespecifiek. Het is ook de vraag waar de data blijft? We hebben het dan over zogenaamde  Big-data, enorme gegevensbestanden waar je analyses mee kunt uitvoeren op basis waarvan je vervolgens weer voorspellingen kunt doen.

Aan het einde van de ochtend kan worden geconcludeerd dat men consequent moet zijn bij het registreren en meten, dat de zending moet worden gevolgd en dat je appels niet met peren kunt vergelijken.

Eerstvolgende bijeenkomst vindt in het tweede kwartaal van volgend jaar plaats bij TANS te Eindhoven. Heeft u ook interesse en wilt u deelnemen aan deze of volgende bijeenkomst geef dit dan aan door een mail te sturen naar: s.dentener@tans.net.

Twitter