Dit artikel van Bart Lammers gaat over logistiek en de geweldige verhalen die gebundeld zijn in het boek Lachen om Logistiek.

Nieuws van TANS
01 mei 2021 +/- 3 minuten minuten leestijd

OUT OF THE BOX
 
Eén ding is zeker: in de logistiek hebben we iets met dozen. We pakken er spullen in (into the box) of uit (out of the box), en verplaatsen ze met liefde. Hulde aan de doos!
 
Er wordt vaak gezegd dat mensen meer out of the box moeten denken. Hoewel duveltjes en logistiek medewerkers veel out of the box denken, bedoelt men eigenlijk outside the box, buiten de kaders. Ook het outside the box denken is de logistiek overigens niet vreemd. Denk aan de introductie van de zeecontainer in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het heeft de kosten verlaagd en doorlooptijden versneld in havens en tussen modaliteiten. Hop, in één keer deze ‘doos’ met gestandaardiseerde afmetingen (zodat ze met vrachtauto's en trein vervoerd mogen worden) van de ene transportmodaliteit naar de andere. Zonder alle goederen aan te hoeven raken. Wat een heldendaad in integraal organiseren, in denken buiten de kaders! Denk je eens in hoe onze havens er vandaag de dag uit zouden zien zonder containers.

Overigens kan het wel 'in' zijn om outside the box te denken, ik vind het zelf wel fijn dat niet iederéén dit doet. We hebben namelijk ook heel veel mensen nodig die inside the box denken. Mensen die binnen andermans kaders hun werk doen. Het zou wat worden als iedereen in de logistiek een beetje creatief gaat lopen doen: 'Hé Frits, seal de pallets deze keer maar niet, misschien blijven de dozen tijdens het transport wel gewoon staan, joh’. Nee, liever niet. We hebben in de logistiek heus wel een paar creatievelingen nodig, maar vooral een strak geregisseerd proces, met mensen die daarbinnen hun verantwoordelijkheid nemen. Mensen die doen wat er nodig is om de leverbelofte in te lossen. Anders vliegen we volledig out of the bocht.